De Schoorlse BigBand werd in 1995 opgericht door een aantal leden van de Schoorlse muziekvereniging De Vriendschap en beleefde haar eerste optreden in Schoorldam.
Vele jaren heeft Wim Klaver muzikaal leiding gegeven aan de band.

Sinds september 2010 werd de band geleid door Erik Blok en sinds december 2019 is het Jan Doedens. Naast dirigent is Jan ook een geweldige trompettist en arrangeur. De band bestaat uit een mix van enthousiaste amateurs en professionals die hun enthousiasme voor de jazz-muziek met elkaar delen en die zich probeert te onderscheiden van andere orkesten door een eigenzinnige keuze van professionele arrangementen met oog voor de grote bigband traditie.
De grote kracht van de band is de klank en balans en mede daardoor werden dan ook al diverse prijzen gewonnen op festivals en concoursen.
De Schoorlse Big Band kent de traditionele bigbandbezetting: vijf saxen, vier trompetten, vier trombones en vier man in de ritme-sectie. De Schoorlse Big Band treedt regelmatig op met en organiseert ook zelf concerten met gastsolisten uit de Nederlandse Jazzwereld zoals vibrafonist Frits Landesbergen, de trompettisten Loet van der Lee en Mike Booth, tenorsaxofonist Willem Hellbreker, jazz-hammondorganist Carlo de Wijs en zangeres Deborah J. Carter.